Onze troeven

Opleidingen PTS Mechelen

 

Unieke studierichtingen

Wij bieden een specifiek studieaanbod aan via onze 3 pijlers TechniekPlant en Wetenschappen.

Persoonlijke begeleiding

Kwaliteitsvol onderwijs

Dankzij de nieuwste uitrustingen en infrastructuren leer je met de nieuwste technieken en materialen werken. Daarnaast krijg je les van experten in het vak. Op die manier heb je niet alleen theorielessen, maar ook ervaringen uit het werkveld. De combinatie van die 2 troeven zorgt ervoor dat je les krijgt aan een hoge kwaliteit. Na onze opleidingen ben je helemaal klaar voor verdere studies of om in het werkveld te treden.

Persoonlijke begeleiding

Leerlingen en leerkrachten op onze school hebben een sterke band. Daardoor vind je snel hulp bij een probleem en krijg je goede begeleiding. Op deze manier vergroten we je zelfzekerheid en stijgt het onderlinge vertrouwen.

Getuigenis van een mama/leerkracht

Ik ben leerkracht Nederlands in PTS Mechelen én moeder van twee middelbare scholieren. Twee jaar geleden lagen de kaarten nog anders. Toen stond er op Linkedin User Interface Designer en wachtte ik om 16u aan de lagere schoolpoort. Als werknemer in een commercieel bedrijf had ik weinig voeling met het onderwijslandschap. Ik herinner mij de scholenbeurs in februari 2019 (mijn laatste massa-evenement tot op heden) en de hoofdpijn waarmee ik buiten kwam. Men sprak daar over "doorstroom", "b-stroom" en "dubbele finaliteit" maar die termen kwamen niet overeen met het referentiekader dat ik had uit mijn eigen middelbaar. In de verwarring was ik er bovendien niet in geslaagd de subtiele verschillen te detecteren tussen de secundaire scholen in de regio. Iedereen verkocht zijn school als de beste, op ieder gebied.

Vandaag geef ik zelf les, ironisch genoeg op een school die geen van mijn kinderen overwogen heeft. De ene dochter is een taalbolleboos, de andere ronduit artistiek. Daarvoor bestonden betere matches. Toch moet ik toegeven dat ik een te eenzijdig beeld had van PTS, in de volksmond 'de tuinbouwschool'. Ik kan u zeggen: die volksmond loopt 20 jaar achter.

Ja, PTS heeft een sterke richting tuinbouw. Het zijn de roots van de school en zowel de leerlingen als de leerkrachten in deze richting zijn voortreffelijke vakmensen. Je zou het niet vermoeden wanneer je langsrijdt op de Antwerpsesteenweg, maar achter de gebouwen ligt een uitgestrekt domein met serres, boomgaarden, waterpartijen en dieren. Dankzij de specialisatie, tuinbouw en tuinaanleg is PTS een grote groene school waar de leerlingen veel ruimte hebben. 

Dat PTS ook bekend staat voor haar richtingen STEM en wetenschappen, wist ik niet. Ik trok grote ogen wanneer ik de labo's zag, de ateliers, de 3D printers, de gedemonteerde auto, de serverkasten, …. Sinds vorig jaar staat een gloednieuw hypermodern gebouw in het midden van de campus met de nieuwste technologie, specifiek voor de richtingen elektromechanica en elektriciteit. Op 1 september nam ik mijn lesgroep Nederlands à l'improviste mee naar een van die high tech lokalen om een kennismakingsspel te spelen. 's Middags vermeldde mijn collega van techniek langs haar neus weg voor hoeveel geld aan materiaal er in dat lokaal stond. Slik.

Wat ik tijdens die scholenbeurs in 2019 nodig had, was dat iemand mij gewoon zei waar het op stond. Dus ik ga u zeggen waar het op staat. Als uw kind interesse heeft in STEM, wetenschappen of tuinbouw, als u een school zoekt waarin brede basiszorg een evidentie is, waar de leerkrachten met één voet in het onderwijs staan en met de andere in de privé (en dus weten waarover ze spreken); dan nodig ik u graag uit ons eens te bezoeken. Mijn collega's en ik geloven in wat we doen, dus we maken met plezier tijd voor nieuwe leerlingen. U vindt ons op de Antwerpsesteenweg, achter die strenge façade, tussen de appelbomen, de kippen en de varkens.