Veelgestelde vragen

 

Algemene info

Welke richtingen kan ik volgen bij jullie?

Bij PTS Mechelen bieden we verschillende richtingen aan binnen de 3 pijlers STEM, Wetenschappen en Tuinbouw. Het volledige studieaanbod kan u hier vinden. De lessentabellen kan u hier vinden.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

U kan ons vinden op:

  • de onderwijsbeurs Technopolis - 19 februari 2022
  • de scholenbeurs Kontich - 9 februari 2022

In onze school kan u langskomen tijdens:

  • de infonamiddag voor het eerste jaar - 9 maart 2022 tussen 14:00 u. en 19:00 u.
  • de infoavond voor de scharnierjaren (1ste, 2de, 3de en 5de jaar) - 31 maart 2022 vanaf 19:00 u.
  • de opendeurdag - zondag 8 mei 2022

Waarom zou ik kiezen voor PTS Mechelen?

In onze school staat de leerling centraal en leveren we zeer veel inspanningen om elke jongere een goede pedagogische begeleiding en ondersteuning te geven. Leerlingen, ouders, leerkrachten en al het personeel vormen in onze school één grote gemeenschap en maken van onze school een warme en hartelijke school waar leerlingen zich kunnen ontplooien tot goed opgeleide en zorgzame jongvolwassenen.

Leerlingen krijgen op onze school les in een rustige, veilige en groene omgeving aan de rand van de stad. We vragen ook aan onze leerlingen om de natuur en het werk van iedereen te respecteren.

Lees hier de ervaringen van een beginnende leerkracht (en mama) bij PTS Mechelen.

Hoe lang duurt een schooldag?

Elke leerling moet om 8:25 u. aanwezig zijn in de school. Op dit moment gaat de eerste bel. De leerlingen hebben de tijd om hun fiets in de fietsenstalling te plaatsen en naar de rij te gaan. Vanaf 8:30 u. starten te lessen. Het einde van de schooldag is om 15:30 u. of 16:20 u. Dit is afhankelijk van het jaar en de richting dat je volgt. Een overzicht van een algemeen dagschema kan je hier vinden.

Hoe verloopt de ontvangst van nieuwe leerlingen?

De leerlingen van de eerste graad worden tijdens de eerste week van het schooljaar opgevangen door hun klastitularis.Ze zullen samen de school ontdekken aan de hand van een zoektocht. De leerlingen leren elkaar wat beter kennen via teambuildingsspelletjes. Verder overlopen ze het gebruik van de schoolagenda, de afspraken, halen ze hun boeken op,...

Bereikbaarheid

Is de school bereikbaar met het openbaar vervoer?

PTS Mechelen is gelegen aan de Antwerpsesteenweg 145 in Mechelen. Onze school is vlot te bereiken met de fiets, auto of het openbaar vervoer. Vanaf het station in Mechelen rijden er verschillende bussen van De Lijn die een halte hebben voor onze school of in de onmiddellijke omgeving.

Fiets

Via het project 'Route2school' werd de papieren schoolroutekaart van Mechelen gedigitaliseerd en bijgewerkt. Deze is beschikbaar via de link: www.route2school.be/login/ovmap/mechelen. Ook kan je een nauwkeurige routebeschrijving via Google Maps opzoeken.

Openbaar vervoer

Halte PTS Campus Mechelen – Antwerpsesteenweg 145

Lijn 6               Station – Industrie Noord – Tivoli – Station
Lijn 500          Antwerpen - Boom - Rumst - Mechelen

Halte PTS Campus Mechelen – Galgestraat 15

Lijn 2               Tivoli - Station - Vrijbroekpark
Lijn 5               Tivoli - Station - Geerdegemdries
Lijn 9               Station - Tivoli - Industrie Noord - Station

Halte Mechelen Eikestraat – Liersesteenweg 330

Lijn 550     Mechelen - Duffel – Lier
Lijn 551     Mechelen - Sint-Katelijne-Waver
Lijn 552     Mechelen Gandhi - Elzestraat - (Sint-Katelijne-Waver)

Met de auto

Ouders die hun zoon of dochter met de auto naar school brengen kunnen hun kind afzetten of ophalen via de kiss & ride zone op het schoolterrein.

Praktisch: ingang via Antwerpsesteenweg 145

Voor school is de zone open van 8.00 u. tot 8.25 u.

Na school is de zone open van 15.15 u. tot 15.30 u. en van 16.00 u. tot 16.30 u.

Op woensdagmiddag is de zone open van 11.50 u. tot 12.20 u.

Zijn er parkeerplaatsen aanwezig?

Op het schooldomein kan u gebruik maken van de kiss & ride zone. Deze bereikt u door het domein op te rijden via de Antwerpsesteenweg 145, 2800 Mechelen. Indien u een afspraak heeft op de school, kan u ook hier even parkeren.

Is er voldoende plaats voor fietsen of brommers?

Ja, in onze school is er een aparte fietsenstalling voor de leerlingen van de eerste graad en voor de leerlingen van het 3de tot en met 7de jaar.

Info en inschrijvingen

Vanaf wanneer kan ik mij inschrijven?

Wie wil inschrijven voor het eerste jaar, doet dit via de website: http://start.aanmelden.school. Voor het schooljaar 2022-2023 start dit op maandag 28/3 vanaf 14 uur tot maandag 25/4 tot 14 uur. De vrije inschrijvingen starten op donderdag 5 mei 2022.

Inschrijvingen voor de hogere jaren starten na de paasvakantie op dinsdag 19 april 2022. 

Meer info over de inschrijvingen kan u hier vinden.

Moet ik mij elk jaar opnieuw inschrijven?

Je krijgt elk schooljaar een herinschrijvingsformulier. Op deze manier kan je aangeven welke richting je het volgende schooljaar wenst te volgen.

Hoe gebeurt de inschrijving voor een nieuwe leerling?

Inschrijven voor het 2de tot en met 7de jaar verloopt na afspraak op school. Contacteer de school via het nummer 015 28 53 20 of stuur een e-mail naar info.ptsmechelen@provincieantwerpen.be. Breng zeker je identiteitskaart mee.

Inschrijven voor het 1ste jaar gebeurt online via het platform aanmelden.school. Nadien wordt u uitgenodigd om de inschrijving op school te vervolledigen.

Waar vind ik het schoolreglement?

Het schoolreglement kan u hier vinden.

Tijdens het schooljaar

Kan ik een locker huren?

Lockers zijn beschikbaar voor leerlingen die praktijk volgen.

Hoe verloopt de eerste schooldag?

Tijdens de eerste schooldag maak je kennis met je klastitularis. Hij/zij overloopt het lessenrooster, de afspraken op school en bezorgt je ook je schoolboeken. Deze dag is geen volledige schooldag. Tijdens de je inschrijving of op het einde van het schooljaar krijg je een brief waarin staat om welk uur je op school verwacht wordt.

Kan ik in de avondstudie blijven?

Je kan op maandag, dinsdag en donderdag in de huiswerk blijven. Dit is van 15:30 u. tot en met 16:20 u.

Wat kan ik op school eten?

Op school worden er geen warme maaltijden aangeboden. Er is wel een mogelijkheid om warm water te nemen of iets op te warmen in de microgolfoven.

Wat moet ik doen als ik ziek ben en niet naar school kan komen?

Je ouders (indien minderjarig) verwittigen de school voor 8:30 u. Je bezorgt de school zo snel mogelijk een dokters- of ziektebriefje. Je krijgt 4 ziektebriefjes die je ouders kunnen invullen bij een afwezigheid van maximum 3 dagen. 

Kosten en toelages

Wat houdt de maximumfactuur in?

Alle kosten die de school aanrekent, met uitzondering van meerdaagse uitstappen, beroeps-, sporten uniformkledij, maaltijden en dranken, zijn inbegrepen in de maximumfactuur. De werkelijke schoolkosten liggen steeds hoger dan de maximumfactuur. De geplafonneerde jaarbedragen per klas vind je hier.

Dit bedrag heeft geen betrekking op persoonlijk leermateriaal zoals passer, rekenmachine, balpen enz. In oktober, februari en juni wordt 1/3de van het jaarbedrag gefactureerd. De facturen worden digitaal bezorgd via het gekende mailadres van de ouders of meerderjarige.

Waar en hoe bestel ik mijn boeken?

Wij bestellen alle boeken voor onze leerlingen. Deze worden met de leerlingen meegegeven op de eerste schooldag en verrekend in de maximumfactuur. De leerlingen van het eerste jaar krijgen aan het einde van de onthaaldagen hun boeken.

Wanneer krijgen we de schoolrekening?

In oktober, februari en juni wordt 1/3de van het jaarbedrag gefactureerd. De facturen worden digitaal bezorgd via het gekende mailadres van de ouders of meerderjarige.