Veelgestelde vragen

 

Algemene info

Welke richtingen kan ik volgen bij jullie?

Bij PTS Mechelen bieden we verschillende richtingen aan binnen de 3 pijlers Plant, Techniek en Wetenschappen. Ontdek ons volledige studieaanbod hier!

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Je vindt ons op:

  • de scholenbeurs in Kontich op 7 februari 2024.
  • de onderwijsbeurs in Technopolis op 7 februari 2024.

In onze school kan je langskomen tijdens:

  • de infonamiddag voor het 1ste jaar op 6 maart 2024 tussen 16.00 u. en 19.00 u.
  • de infoavond voor de hogere jaren (1ste, 2de, 3de, 4de , 5de en 6de jaar) op 28 maart 2024 vanaf 19.00 u.
  • de opendeurdag op zondag 5 mei 2024.

Waarom zou ik kiezen voor PTS Mechelen?

In onze school sta je als leerling centraal en leveren we zeer veel inspanningen om elke jongere een goede pedagogische begeleiding en ondersteuning te geven. Leerlingen, ouders, leerkrachten en al het personeel vormen in onze school één grote gemeenschap en maken van onze school een warme en hartelijke school waar leerlingen zich kunnen ontplooien tot goed opgeleide en zorgzame jongvolwassenen.

Je krijgt op onze school les in een rustige, veilige en groene omgeving aan de rand van de stad. We vragen ook aan onze leerlingen om de natuur en het werk van iedereen te respecteren.

Hier vind je onze grootste troeven.

Hoe lang duurt een schooldag?

Als leerling moet je om 08.25 u. aanwezig zijn in de school. Op dit moment gaat de eerste bel. Je hebt de tijd om je fiets in de fietsenstalling te plaatsen en naar de rij te gaan. Vanaf 08.30 u. starten de lessen. Het einde van de schooldag is om 15.30 u. of 16.20 u. In sommige gevallen is het ook mogelijk dat je een uur later start. Bekijk het algemeen dagschema hier.

Hoe verloopt de ontvangst van nieuwe leerlingen?

Als leerling van de 1ste graad word je tijdens de eerste week van het schooljaar opgevangen door je klastitularis. Samen ontdek je de school aan de hand van een zoektocht. Je leert je klasgenoten wat beter kennen via teambuildingsspelletjes. Verder overloop je in de klas het gebruik van de schoolagenda, de afspraken, haal je je boeken op,...

Ook de leerlingen van het 2de, 3de en 4de jaar arbeidsmarktgerichte finaliteit leren elkaar en de school kennen tijdens de eerste week van september. Samen met de leerkrachten doen ze teambuildingsactiviteiten, leren ze werken met smartschool,...

Bereikbaarheid

Is de school bereikbaar met het openbaar vervoer?

PTS Mechelen is gelegen aan de Antwerpsesteenweg 145 in Mechelen. Onze school is vlot te bereiken met de fiets, auto of het openbaar vervoer. Vanaf het station in Mechelen rijden er verschillende bussen van De Lijn die een halte hebben voor onze school of in de onmiddellijke omgeving.

Met de fiets

Via het project 'Route2school' werd de papieren schoolroutekaart van Mechelen gedigitaliseerd en bijgewerkt. Die is beschikbaar via de link: www.route2school.be/login/ovmap/mechelen. Ook kan je een nauwkeurige routebeschrijving via Google Maps opzoeken.

Met het openbaar vervoer

Halte PTS Mechelen – Antwerpsesteenweg 145

  • Lijn 6: Station - Industrie Noord - Tivoli - Station
  • Lijn 500: Antwerpen - Boom - Rumst - Mechelen                              

Halte PTS Mechelen – Galgestraat 15

  • Lijn 2: Tivoli - Station - Vrijbroekpark
  • Lijn 5: Tivoli - Station - Geerdegemdries
  • Lijn 9: Station - Tivoli - Industrie Noord - Station

Halte Mechelen Eikestraat – Liersesteenweg 330

  • Lijn 550: Mechelen - Duffel - Lier
  • Lijn 551: Mechelen - Sint-Katelijne-Waver
  • Lijn 552: Mechelen Gandhi - Elzestraat - (Sint-Katelijne-Waver)

Met de auto

Als je ouders je met de auto naar school brengen, kunnen ze je afzetten of ophalen via de kiss & ride zone op het schoolterrein.

Praktisch:

  • Ingang via Antwerpsesteenweg 145.
  • Voor school is de zone open van 08.00 u. tot 08.25 u.
  • Na school is de zone open van 15.15 u. tot 15.30 u. en van 16.00 u. tot 16.30 u.
  • Op woensdagmiddag is de zone open van 11.50 u. tot 12.20 u.

Zijn er parkeerplaatsen aanwezig?

Op het schooldomein kan je gebruik maken van de kiss & ride zone. Deze bereik je door het domein op te rijden via de Antwerpsesteenweg 145, 2800 Mechelen. Indien je een afspraak hebt op de school, kan je ook hier even parkeren.

Is er voldoende plaats voor fietsen of brommers?

Ja, in onze school is er een aparte fietsenstalling voor de leerlingen van de 1ste graad en voor de leerlingen van het 3de tot en met 7de jaar.

 

Info en inschrijvingen

Vanaf wanneer kan ik mij inschrijven?

Alle info over inschrijvingen vind je op de pagina Inschrijvingen en info.

Moet ik mij elk jaar opnieuw inschrijven?

Je krijgt elk schooljaar een herinschrijvingsformulier. Op deze manier kan je aangeven welke richting je het volgende schooljaar wenst te volgen.

Hoe gebeurt de inschrijving voor een nieuwe leerling?

Inschrijven voor het 2de tot en met 7de jaar verloopt na afspraak op school. Contacteer de school via het nummer 015 28 53 20 of stuur een e-mail naar info.ptsmechelen@provincieantwerpen.be. Breng zeker je identiteitskaart mee!

Inschrijven voor het 1ste jaar gebeurt volledig online via het platform aanmelden.school. Nadien word je uitgenodigd om de inschrijving op school te vervolledigen.

Waar vind ik het schoolreglement?

Het schoolreglement vind je hier terug.

Tijdens het schooljaar

Kan ik een locker huren?

Lockers zijn alleen beschikbaar voor leerlingen die praktijk volgen.

Hoe verloopt de eerste schooldag?

Tijdens de eerste schooldag maak je kennis met je klastitularis. Hij/zij overloopt het lessenrooster, de afspraken op school en bezorgt je ook je schoolboeken. Deze dag is geen volledige schooldag. Tijdens je inschrijving of op het einde van het schooljaar krijg je een brief waarin staat om welk uur je op school verwacht wordt.

Kan ik in de avondstudie blijven?

Je kan op maandag, dinsdag en donderdag in de huiswerkklas blijven. Dit is van 15.30 u. tot en met 16.20 u.

Wat kan ik op school eten?

Op school worden er geen warme maaltijden aangeboden. Er is wel een mogelijkheid om warm water te nemen of iets op te warmen in de microgolfoven. Op vrijdag heb je de mogelijkheid om een broodje te bestellen.

Wat moet ik doen als ik ziek ben en niet naar school kan komen?

Je ouders (indien je minderjarig bent) verwittigen de school voor 8.30 u. Je bezorgt de school zo snel mogelijk een dokters- of ziektebriefje. Je krijgt 4 ziektebriefjes die je ouders kunnen invullen bij een afwezigheid van maximum 3 dagen. 

Krijg ik een laptop van de school?

De verdere uitrol van de Digisprong verloopt als volgt:

  • In de eerste graad kiezen we voor het in bruikleen geven van een door de school aangekocht toestel.
  • Voor de leerlingen van de tweede graad opteren wij voor een (huur)koopformule via een derde partij.
  • Voor leerlingen van de derde graad voorzien we dit schooljaar een aantal mogelijkheden:
    • facultatief aanbod van de (huur)koopformule via een derde partij;
    • occasioneel gebruik van een door de school aangekocht toestel waarvoor geen gebruiksvergoeding wordt aangerekend;
    • structureel gebruik van een door de school aangekocht toestel waarvoor wel een gebruiksvergoeding wordt aangerekend.

De leerlingen die een toestel van de school in gebruik krijgen, ondertekenen hiervoor een gebruiksovereenkomst en betalen een gebruiksvergoeding van € 10 per onderwijsmaand. Dit bedrag is NIET in de maximumfactuur inbegrepen en zal apart gefactureerd worden.

De leerlingen van de tweede graad die via (huur)koop zelf via een derde partij hun toestel dienen aan te schaffen, krijgen daartoe ten gepaste tijde (met name bij effectieve inschrijving) de nodige info.

Op termijn wensen wij te evolueren naar het gebruik van laptops in de ganse school, voor elke leerling. In de eerste graad steeds via een gebruiksovereenkomst met de school (toestel is dus eigendom van de school); vanaf het derde leerjaar via de (huur)koop door de leerling zelf bij een derde partij (toestel is/wordt dus eigendom van de leerling).

Het in de school binnenbrengen van een eigen toestel (principe van Bring Your Own Device) wordt in principe niet toegestaan. In uitzonderlijke omstandigheden kan dit worden toegelaten. In dat geval moet men sowieso bereid zijn het eigen toestel ‘schoolklaar’ en ‘schooleigen’ te laten maken, en dit in de door school gekozen werkomgeving (Microsoft). De school neemt hierin geen initiatief en geen verantwoordelijkheid.

Kosten en toelages

Wat houdt de maximumfactuur in?

Alle kosten die de school aanrekent, met uitzondering van meerdaagse uitstappen, beroeps-, sport- en uniformkledij, maaltijden en dranken, zijn inbegrepen in de maximumfactuur. De werkelijke schoolkosten liggen steeds hoger dan de maximumfactuur. De geplafonneerde jaarbedragen per klas vind je hier.

Dat bedrag heeft geen betrekking op persoonlijk leermateriaal zoals passer, rekenmachine, balpen enz. In oktober, februari en juni wordt 1/3de van het jaarbedrag gefactureerd. De facturen worden digitaal bezorgd via het gekende mailadres van de ouders of meerderjarige.

Waar en hoe bestel ik mijn boeken?

Wij bestellen alle boeken voor jou. Die krijg je mee op de eerste schooldag en worden verrekend in de maximumfactuur. De leerlingen van het 1ste jaar krijgen aan het einde van de onthaaldagen hun boeken.

Wanneer krijg ik de schoolrekening?

In oktober, februari en juni wordt 1/3de van het jaarbedrag gefactureerd. De facturen worden digitaal bezorgd via het gekende mailadres van de ouders of meerderjarige.