PTS Mechelen wint City Shaper Judges Award First Lego League

publish date
24.01.2020

De eerstejaars van de provinciale school PTS Mechelen wonnen de regiofinale van de FIRST® LEGO® League en haalden daardoor het ticketkaartje binnen voor de  de Beneluxfinale in Breda op 25 januari. De 12- en 13-jarigen ontwierpen in LEGO® een multifunctionele bus aangedreven door groene energie. De autonome robot werd volledig ontworpen en geprogrammeerd door de leerlingen in het vak STEM.

Met enige trots kunnen wij melden dat onze leerlingen een eerste prijs ontvingen in de Beneluxfinale van de FIRST® LEGO® League! Ze wonnen in de categorie: “City Shaper Judges Award”.

First Lego League

FIRST® LEGO® League is een internationale wedstrijd gebaseerd op LEGO® voor leerlingen van 8 tot en met 14 jaar, die wordt georganiseerd door FIRST®. In de Benelux wordt de FLL gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. Bij de FLL-wedstrijden moeten de deelnemende teams een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. Met deze robot worden wedstrijden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Elk jaar werken ze rond een ander thema. Dit jaar is er gekozen voor: City Shapers.

Leerlingen ontwierpen zelf robot en wonnen regiofinale

Leerlingen van het eerste jaar A-stroom van PTS Mechelen namen in het kader van het vak STEM in november deel aan de regiofinale aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen. Ze behaalden daar de eerste plaats en verdienden zo een plaats in de BENELUX-finale. Deze finale zal plaatsvinden op zaterdag 25 januari 2020 in Breepark te Breda. Op deze finaledag zullen 54 ploegen van de BENELUX aanwezig zijn.

Naast het meedoen aan de robotwedstrijd moet elk team binnen het jaarlijkse thema ook een eigen onderzoek uitvoeren over de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Na een vooronderzoek definiëren de leerlingen een uitdaging waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens gaan ze zelf op zoek naar een creatieve oplossing die ze presenteren op de finaledagen van de regionale en landelijke finale.

Leerlingen van PTS Mechelen ontwierpen een bus die aangedreven wordt door groene energie dankzij zonnecellen. Bovendien kan de bus over files rijden en veegt hij de straat zodat er ook aan afvalverwerking wordt gedaan. Tenslotte dachten de leerlingen na over vervuilde stadslucht: een luchtzuiverende plant staat in voor gezonde lucht.