Project Ivoorkust

publish date
22.11.2023

Vandaag vertrokken 5 leerlingen uit het Provinciaal Onderwijs voor het avontuur van hun leven! De dienst Mondiaal Beleid van de provincie Antwerpen selecteerde de leerlingen voor een uniek projectbezoek aan Ivoorkust. De leerlingen zullen er een bezoek brengen aan het UNICEF-project 'Klaslokalen bouwen uit gerecycleerd plastic', dat niet alleen inhoudelijk, maar ook financieel wordt ondersteund door de provincie Antwerpen.

De ondernemende leerlingen, Mylla Silva Dosantos (avAnt), Sam Geutens (PITO Stabroek), Stien Moyson (PIVA Antwerpen), Nayan Rava Dechosta (PTS Boom), en Tiziri Tebani (PTS Mechelen), zullen ontdekken hoe Ivoorkust zich inzet voor armoedebestrijding, het verwerven van technische vaardigheden, kwalitatief onderwijs, milieu, gendergelijkheid, WASH (water-sanitair-hygiëne), en economie.

In Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, bouwden UNICEF en Conceptos Plasticos een revolutionaire fabriek. De fabriek biedt werkgelegenheid met eerlijke lonen, ziekteverzekering en kennisdeling aan vrouwen, vaak moeders, die in armoede leven. Deze vrouwen spelen een cruciale rol bij het verzamelen en verwerken van plastic afval tot duurzame en goedkope bouwstenen, waarmee klaslokalen zullen worden gebouwd.

Het project gaat verder dan alleen de fysieke bouw van klaslokalen. Het richt zich op het verbeteren van het onderwijs door leerkrachten op te leiden m.b.t. het welzijn van kinderen, gendergelijkheid, hygiëne en milieubewustzijn. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan een 'groen schoolconcept', met zonnepanelen, tuinen, bomen, en een sensibilisatieprogramma voor groenere en kindvriendelijke gemeenschappen.

Gendergelijkheid staat centraal in het project, met aparte toiletten voor jongens en meisjes en opleidingen voor leerkrachten en ouders. Daarnaast wordt er speciale aandacht besteed aan WASH, met de installatie van waterputten en toiletten om zuiver water en hygiëne te waarborgen.

Het project kijkt ook naar het economische aspect. De schoolbesturen krijgen een opleiding m.b.t het inzamelen van plastic afval en het genereren van inkomsten hieruit, zodat onderwijskosten worden gecompenseerd.

De motivatie en het enthousiasme van Mylla, Sam, Stien, Nayan, en Tiziri maken van hen de ideale ambassadeurs voor dit inspirerende project. Volg hun avonturen op Instagram en ontdek hoe deze Antwerpse jongeren een blijvende impact creëren in Ivoorkust!

De dienst Mondiaal Beleid van de Provincie Antwerpen selecteerde Mylla Silva Dosantos (avAnt Provinciaal Onderwijs), Sam Geutens (PITO Stabroek), Stien Moyson (PIVA Antwerpen), Nayan Rava Dechosta (PTS Campus BOOM), en Tiziri Tebani (PTS Mechelen) voor een bezoek aan een uniek Unicef-project.

Meer weten?

https://bit.ly/3R6ZukA

#provinciaalonderwijs #mondiaalbeleid #UNICEF