PTS-winkel gesloten

publish date
17.03.2020

Gezien de omstandigheden, zijn wij genoodzaakt de schoolwinkel te sluiten voor de komende weken.

Na de paasvakantie staan we weer paraat met onze sierplanten, fruit en groenten van eigen kweek.

Bedankt voor uw begrip.

Het PTS-team

4de jaars brouwen nieuwe tripel "Nekker"

publish date
31.01.2020

Maandag 10 februari brouwen de leerlingen van het 4de jaar biotechnische wetenschappen in PTS Mechelen een ambachtelijke, smaakvolle tripel in het kader van hun lessen labo biotechnologie. Ervaren brouwers van de Verhuisbrouwerij staan de leerlingen bij om de kwaliteit van het bier te verhogen. Wie vooral benieuwd is naar de smaak van “Nekker” kan in primeur komen proeven tijdens de opendeurdag op zondag 10 mei.

Met de brouwdag op 10 februari passen de leerlingen hun opgedane kennis toe in de praktijk. Ze hebben namelijk het ganse brouwproces uitgebreid bestudeerd tijdens de theorielessen en gingen reeds op brouwerijbezoek.

Niet enkel het brouwen zelf, maar ook de promotie errond pakken de leerlingen professioneel aan. Zo werd de communicatiedienst van de provincie Antwerpen ingeschakeld. Zij coachten de leerlingen bij het ontwerpen van de naam, het logo en de slogan van hun bier.

De naam van het PTS-bier van 2020, “Nekker”, is gebaseerd op een legende van de stad Mechelen. Volgens de verhalen zat er een duister monster in het water in en rond Mechelen dat voorbijgangers mee in het moeras trok. Andere verhalen beweren echter dat de inwoners zelf te diep in het glas hadden gekeken en zo in het water belandden. Dit verhaal wordt ook weerspiegeld in het door onze leerlingen zelf ontworpen logo.

PTS Mechelen wint City Shaper Judges Award First Lego League

publish date
24.01.2020

De eerstejaars van de provinciale school PTS Mechelen wonnen de regiofinale van de FIRST® LEGO® League en haalden daardoor het ticketkaartje binnen voor de  de Beneluxfinale in Breda op 25 januari. De 12- en 13-jarigen ontwierpen in LEGO® een multifunctionele bus aangedreven door groene energie. De autonome robot werd volledig ontworpen en geprogrammeerd door de leerlingen in het vak STEM.

Met enige trots kunnen wij melden dat onze leerlingen een eerste prijs ontvingen in de Beneluxfinale van de FIRST® LEGO® League! Ze wonnen in de categorie: “City Shaper Judges Award”.

FIRST® LEGO® League is een internationale wedstrijd gebaseerd op LEGO® voor leerlingen van 8 tot en met 14 jaar, die wordt georganiseerd door FIRST®. In de Benelux wordt de FLL gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. Bij de FLL-wedstrijden moeten de deelnemende teams een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. Met deze robot worden wedstrijden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Elk jaar werken ze rond een ander thema. Dit jaar is er gekozen voor: City Shapers.

Leerlingen ontwierpen zelf robot en wonnen regiofinale

Leerlingen van het eerste jaar A-stroom van PTS Mechelen namen in het kader van het vak STEM in november deel aan de regiofinale aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen. Ze behaalden daar de eerste plaats en verdienden zo een plaats in de BENELUX-finale. Deze finale zal plaatsvinden op zaterdag 25 januari 2020 in Breepark te Breda. Op deze finaledag zullen 54 ploegen van de BENELUX aanwezig zijn.

Naast het meedoen aan de robotwedstrijd moet elk team binnen het jaarlijkse thema ook een eigen onderzoek uitvoeren over de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Na een vooronderzoek definiëren de leerlingen een uitdaging waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens gaan ze zelf op zoek naar een creatieve oplossing die ze presenteren op de finaledagen van de regionale en landelijke finale.

Leerlingen van PTS Mechelen ontwierpen een bus die aangedreven wordt door groene energie dankzij zonnecellen. Bovendien kan de bus over files rijden en veegt hij de straat zodat er ook aan afvalverwerking wordt gedaan. Tenslotte dachten de leerlingen na over vervuilde stadslucht: een luchtzuiverende plant staat in voor gezonde lucht.