Schoolwinkel

publish date
11.05.2020

Onze schoolwinkel zal dit schooljaar zijn deuren helaas niet meer openen. Binnen de school zijn onze zomerteelten niet opgestart ten gevolgen van de corona, hierdoor hebben we ook geen aanvoer in de schoolwinkel.

 

Graag ontmoeten we jullie opnieuw vanaf half september, we houden jullie op de hoogte.

 

Aanmeldingen secundair onderwijs

publish date
03.04.2020

Op maandag 30 maart is het online aanmeldsysteem voor de leerlingen die overstappen naar het eerste jaar secundair onderwijs van start gegaan. Sinds dit schooljaar kan je binnen dit systeem kiezen voor 66 scholen verspreid over Vlaams-Brabant en het Mechelse.

We verwachten dat er in totaal circa 10.000 leerlingen voor het eerste jaar SO zullen aangemeld worden. Na amper 4 dagen zijn er al bijna 6000 aanmeldingen gebeurd.

Ouders kunnen hun kinderen nog aanmelden tot en met 24 april om 14.00. Dan sluit het systeem af. Bij de toewijzing houdt het systeem rekening met ieders school van eerste voorkeur. Als er meer kandidaten dan plaatsen zijn voor hun hoogste voorkeur, dan zal het lot op een objectieve wijze beslissen wie wordt toegewezen. Wie niet wordt toegewezen houdt sowieso een reserveticket voor de voorkeursschool.  De ouders worden op 7 mei op de hoogte gebracht van de school die aan hun kind wordt toegewezen.

De grote toevloed van aanmelders bij de start van de aanmeldingen zorgde voor een zware belasting op het systeem, waardoor er vertraging optrad. “Deze vertraging werd snel opgemerkt en rechtgezet.” meldt Johan Vrancken, logistiek verantwoordelijke, “Hierbij kunnen we rekenen op een sterk technisch team en een uitgebreide groep van helpdesk-medewerkers. Zij werken door de corona-crisis van thuis uit maar staan online nauw in onderling contact.”

Zoals gezegd: aanmelden kan nog tot en met 24 april om 14.00.

Meer informatie en antwoorden op veel gestelde vragen vind je op www.aanmelden.school

PTS Mechelen brengt zelfgekweekte groenten naar voedselinzameling

publish date
27.03.2020
Foodsavers

PTS Mechelen brengt zelfgekweekte groenten naar voedselinzameling voor kansarme gezinnen.

PTS Mechelen leverde een eerste lading van 750 kg groenten aan Foodsavers, een initiatief van voedselinzameling voor kansarme gezinnen die de stad Mechelen organiseert. De groenten werden gekweekt door de leerlingen tuinbouw en zouden normaal verkocht worden in de schoolwinkel.

“Omdat onze winkel op school moest sluiten, zochten we een oplossing om onze groenten toch bij de consument te krijgen. Daarom hebben we onze groenten naar Foodsavers gebracht. Die organisatie verdeelt de producten onder kansarme gezinnen. Zo komen onze groenten ook in deze tijden goed terecht”, vertelt leerkracht Pieterjan Goossens.

De school gaat vanaf nu elke week leveren aan Foodsavers.

 

 

PTS-winkel gesloten

publish date
17.03.2020

Gezien de omstandigheden, zijn wij genoodzaakt de schoolwinkel te sluiten voor de komende weken.

Na de paasvakantie staan we weer paraat met onze sierplanten, fruit en groenten van eigen kweek.

Bedankt voor uw begrip.

Het PTS-team

4de jaars brouwen nieuwe tripel "Nekker"

publish date
31.01.2020

Maandag 10 februari brouwen de leerlingen van het 4de jaar biotechnische wetenschappen in PTS Mechelen een ambachtelijke, smaakvolle tripel in het kader van hun lessen labo biotechnologie. Ervaren brouwers van de Verhuisbrouwerij staan de leerlingen bij om de kwaliteit van het bier te verhogen. Wie vooral benieuwd is naar de smaak van “Nekker” kan in primeur komen proeven tijdens de opendeurdag op zondag 10 mei.

Met de brouwdag op 10 februari passen de leerlingen hun opgedane kennis toe in de praktijk. Ze hebben namelijk het ganse brouwproces uitgebreid bestudeerd tijdens de theorielessen en gingen reeds op brouwerijbezoek.

Niet enkel het brouwen zelf, maar ook de promotie errond pakken de leerlingen professioneel aan. Zo werd de communicatiedienst van de provincie Antwerpen ingeschakeld. Zij coachten de leerlingen bij het ontwerpen van de naam, het logo en de slogan van hun bier.

De naam van het PTS-bier van 2020, “Nekker”, is gebaseerd op een legende van de stad Mechelen. Volgens de verhalen zat er een duister monster in het water in en rond Mechelen dat voorbijgangers mee in het moeras trok. Andere verhalen beweren echter dat de inwoners zelf te diep in het glas hadden gekeken en zo in het water belandden. Dit verhaal wordt ook weerspiegeld in het door onze leerlingen zelf ontworpen logo.

PTS Mechelen wint City Shaper Judges Award First Lego League

publish date
24.01.2020

De eerstejaars van de provinciale school PTS Mechelen wonnen de regiofinale van de FIRST® LEGO® League en haalden daardoor het ticketkaartje binnen voor de  de Beneluxfinale in Breda op 25 januari. De 12- en 13-jarigen ontwierpen in LEGO® een multifunctionele bus aangedreven door groene energie. De autonome robot werd volledig ontworpen en geprogrammeerd door de leerlingen in het vak STEM.

Met enige trots kunnen wij melden dat onze leerlingen een eerste prijs ontvingen in de Beneluxfinale van de FIRST® LEGO® League! Ze wonnen in de categorie: “City Shaper Judges Award”.

FIRST® LEGO® League is een internationale wedstrijd gebaseerd op LEGO® voor leerlingen van 8 tot en met 14 jaar, die wordt georganiseerd door FIRST®. In de Benelux wordt de FLL gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. Bij de FLL-wedstrijden moeten de deelnemende teams een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. Met deze robot worden wedstrijden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Elk jaar werken ze rond een ander thema. Dit jaar is er gekozen voor: City Shapers.

Leerlingen ontwierpen zelf robot en wonnen regiofinale

Leerlingen van het eerste jaar A-stroom van PTS Mechelen namen in het kader van het vak STEM in november deel aan de regiofinale aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen. Ze behaalden daar de eerste plaats en verdienden zo een plaats in de BENELUX-finale. Deze finale zal plaatsvinden op zaterdag 25 januari 2020 in Breepark te Breda. Op deze finaledag zullen 54 ploegen van de BENELUX aanwezig zijn.

Naast het meedoen aan de robotwedstrijd moet elk team binnen het jaarlijkse thema ook een eigen onderzoek uitvoeren over de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Na een vooronderzoek definiëren de leerlingen een uitdaging waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens gaan ze zelf op zoek naar een creatieve oplossing die ze presenteren op de finaledagen van de regionale en landelijke finale.

Leerlingen van PTS Mechelen ontwierpen een bus die aangedreven wordt door groene energie dankzij zonnecellen. Bovendien kan de bus over files rijden en veegt hij de straat zodat er ook aan afvalverwerking wordt gedaan. Tenslotte dachten de leerlingen na over vervuilde stadslucht: een luchtzuiverende plant staat in voor gezonde lucht.