Moderne Groentjesblok feestelijk geopend!

publish date
06.03.2024

In maart 2022 startte in PTS Mechelen de bouw van Blok G, een polyvalent en duurzaam schoolgebouw dat onderdak biedt aan 200 leerlingen in de eerste graad. De provincie Antwerpen investeerde ruim 6 miljoen euro in het nieuwe schoolgebouw dat plaats biedt aan het groeiend aantal leerlingen.

Dankzij de nieuwbouw heeft PTS Mechelen voortaan 200 plaatsen in de eerste graad. De investering van 6,1 miljoen past binnen de ambitie van de provincie Antwerpen om blijvend te investeren in kwaliteitsvolle, duurzame en energiezuinige schoolinfrastructuur.

PTS Mechelen houdt zo de vinger aan de pols van de nieuwste ontwikkelingen op onderwijsgebied. In deze infrastructuur zal de school de technisch geschoolde medewerkers waar de bedrijfswereld vandaag nood aan heeft, kunnen opleiden in de best mogelijke omstandigheden. PTS Mechelen kiest dan ook voluit voor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), wat zich niet alleen uit in het opleidingsaanbod maar ook in het ontwerp van het nieuwe gebouw, waarbij gebruik is gemaakt van duurzame en energiezuinige bouwtechnieken en het toepassen van de principes van circulair bouwen. 

Duurzame keuzes

De keuzes die gemaakt werden voor de nieuwbouw passen binnen het provinciaal klimaatplan, Plan Vandaag, en zijn afgestemd op alle hedendaagse noden zoals comfort en energieverbruik. Een zo laag mogelijk energieverbruik en een isolerende, luchtdichte buitenschil vormden belangrijke doelstellingen bij het opmaken van het ontwerp. Daarnaast kozen we voor duurzame, actieve en passieve technieken om de toekomstige (energie-)normen te behalen. Een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) en betonkernactivering zullen het gebouw verwarmen én verkoelen. Daarnaast zijn er zonnepanelen, doorgedreven isolatie en een balansventilatie met warmterecuperatie voorzien.

Een warme thuis voor de eerste graad

De Groentjesblok is voorbehouden voor de jongste leerlingen. Zij starten aan het middelbaar, wat voor sommigen best spannend kan zijn. In samenspraak met de directie besteedde architectenbureau HASA niet alleen veel aandacht aan duurzaam en innovatief bouwen, maar ook naar het creëren van een aangenaam schoolklimaat. Dankzij de keuze van materialen (hout, metaal, retro tegeltjes), zachte kleuren en de aanwezigheid van grote ramen, werd de nieuwbouw heel gezellig, licht en open. Een warme thuis, met veel natuurlijk daglicht en uitzicht op groen. De leerlingen krijgen ook een aparte toegang tot de school met groene buitenruimte en een eigen fietsenstalling.

We vonden het belangrijk dat zowel leerlingen als leerkrachten zich hier goed voelen en zin krijgen om samen te leren en experimenteren in de praktijklokalen. Vandaar ook de nabijheid tussen theorie- en praktijklokalen”, licht Technisch directeur Kathleen Massant toe. “Er was bovendien ook oog voor detail. Zo vind je bijvoorbeeld kleine knopjes op de armleuning naar gelijkenis met deze van de statige trap in het oudste gebouw, een erfgoedmonument; het is evenwel ook een praktisch element om te verhinderen dat jonge pubers zomaar naar beneden glijden.”

De naam van het nieuwe gebouw werd gekozen door Juul Verheyen, leerling uit het tweede jaar: “Groentjesblok staat voor de combinatie van de jongsten, de groentjes, de groenten uit de serre en de groene omgeving van de school.” Juul mocht het gebouw dan ook plechtig mee openen.

Kom zelf een kijkje nemen

Wie het splinternieuwe gebouw graag zelf komt bezoeken, is van harte welkom op de jaarlijkse opendeurdag van PTS Mechelen. Op zondag 5 mei van 10 tot 16 uur is iedereen welkom. PTS Mechelen is voor veel mensen uit de omgeving enkel gekend als ‘de tuinbouwschool’ maar de school heeft nog zoveel meer te bieden. “We zijn een beetje slachtoffer van ons eigen succes.”, vertelt Algemeen directeur Kim Vervenne. “Leerlingen komen van ver voor onze opleidingen agrotechnieken en tuinaanleg. Daar zijn we uiteraard trots op! Maar veel mensen uit het Mechelse weten niet wat er nog allemaal achter onze gevel schuilgaat. Met de recente investeringen in onze STEM-blok en de opening van onze nieuwe Groentjesblok, kunnen we heel wat nieuwe leerlingen verwelkomen in een rustige, groene omgeving, op een boogscheut van Mechelen centrum. We willen verder groeien in richtingen als STEM en techniek. Want het is net die kruisbestuiving tussen onze richtingen en mix van interesses, die van onze leerlingen sterke professionals maakt. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om zelf te komen kijken tijdens onze opendeurdag”